FŐISKOLAI KÖRNYEZETVÉDELMI NAPOK - 2013

A Környezettudományi Tanszék és a Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület 2013. április 10-25. között 18. alkalommal szervezte meg a Főiskolai Környezetvédelmi Napok programsorozatot. A rendezvényt április 12-én Dr. Kárász Imre tanszékvezető nyitotta meg, majd köszöntötte a 21. alkalommal megrendezett Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny Heves megyei döntőjének résztvevőit. A versenyen az iskolai fordulók győztesei, megyénk tíz iskolájának 22 ötödik és hatodik osztályos tanulója vett részt. Az írásbeli forduló idejét a kísérőtanárok a Pedagógusok Fórumán az aktuális környezeti nevelési kérdések megbeszélésével töltötték.  Egy bőséges pogácsa szünet után a résztvevők Misik Tamás adjunktus vezetésével a Gárdonyi–kert és Múzeum kincseivel ismerkedtek meg. A verseny győztese Bujpál Dorián 5. osztályos tanuló (Besenyőtelek) lett, aki a ajándék mellett képviseli megyénket májusban a Mezőtúron szervezett országos döntőn.


Az április 10-re tervezett felnémeti környezetvizsgáló terepgyakorlatra az esős idő miatt 17-én került sor. A Tulipán tér – OMYA kőörlő – Tó-lápa – Vakjancsi útvonal bejárásával 30 érdeklődő főiskolás ismerkedett a környezetvizsgálati módszerekkel és a táj kora tavaszi látnivalóival.


Ugyancsak április 17-én, a délutáni órákban szerveztük meg a Környezettani Diplomázók Fórumát, amelyen 8 végzős hallgató mutatta be színes előadásban szakdolgozatának legfontosabb eredményeit.


A Föld napja alakalmából, április 19-én az óvodások voltak a főszereplők. A Bervavölgyi óvoda adott otthont immár 7. alkalommal a Piciny kezekkel a Földért játékos környezeti vetélkedőnek, amelyen a város valamennyi óvodája részt vett.


 Három napon hazánk természeti értékeinek megismerését célzó tanulmányi utakra került sor. Április 22-án az Aggteleki Nemzeti Park felszín alatti és felszíni természeti és kultúrtörténeti látnivalóit, 23-án a Hortobágyi Nemzeti Park értékeit, 24-én pedig Heves megye hat természetvédelmi területét (Szőlőskei ökológiai kutatóbázis, Kerecsendi erdő, Erdőtelki Arborétum és Égerláp, Kápolnai emlékhelyek és a Verpeléti várhegy) ismerték meg a résztvevők.


A rendezvénysorozat április 25-én a Nagy-Eged hegyi tanösvény tavaszi felújításával folytatódott, amelyet a másodéves környezettan szakos hallgatók végeztek Misik Tamás vezetésével. A környezetvédelmi napok Dr. Kárász Imre Globális környezeti problémák  avagy hétköznapi környezettudatosság című előadásával zárult.