SIKERES FŐISKOLAI KÖRNYEZETVÉDELMI NAPOK

A Környezettudományi Tanszék és a Tűzliliom Egyesület 2012. április 4-27. között 17. alkalommal szervezte meg a Főiskolai Környezetvédelmi Napok programsorozatot. A rendezvényt április 4-én Dr. Kárász Imre tanszékvezető nyitotta meg, majd az EKF D-épület 316. sz. termében Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója tartott előadást Életmód – fenntartható fejlődés címmel.


Március 13-án 20. alkalommal került sor a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny Heves megyei döntőjére, amelyen megyénk 9 iskolájának 25 ötödik és hatodik osztályos tanulója vett részt. A versenyt Dr. Kárász Imre a verseny Heves megyei koordinátora nyitotta meg, majd az írásbeli forduló következett. Ennek idejét a kísérőtanárok a Pedagógusok Fórumán, az aktuális környezeti nevelési kérdések megbeszélésével töltötték.  Egy bőséges szendvics szünet után a 6. osztályos versenyzők Misik Tamás adjunktus vezetésével a főiskola botanikus kertjének növényeivel, az 5. osztályosok pedig Leskó Gabriella tanársegéddel a Gárdonyi–kert és Múzeum kincseivel ismerkedtek meg. Az 5. osztályosok kategóriájában Kernács Bence (III. András Általános Iskola, Domoszló, felkészítő tanár: Seresné Dely Mónika) bizonyult a legjobbnak. A 6. osztályosok versenyét Bak Dominika (Vásárhelyi Pál Általános Iskola, Kisköre, felkészítő tanár: Iván Béláné) nyerte meg. Ők képviselik megyénket a 2012. május 18-20. között Mezőtúron sorra kerülő országos döntőn.


A Föld napja alkalmából, április 24-én 6. alkalommal rendeztük meg Eger óvodásai részére, a Benedek Elek Óvoda Bervavölgyi Tagóvodában a „Piciny kezekkel a Földért” környezetvédelmi vetélkedőt.  A város 16 óvodájának 3-3 fős csapata igen jó hangulatban, rendkívül érdekes és mozgalmas versenyszámokban mérte össze ügyességét. Minden résztvevő ajándékokat kapott, a Jászberényi Állat és Növénykertbe szóló kirándulást azonban az Eszterlánc Óvoda csapata nyerte meg a teljes csoportja számára.


Április 25-26-27-én három természetvédelmi és ökoturisztikai terepgyakorlatokkal folytatódtak a rendezvények. Első nap az Aggteleki Nemzeti Park felszín alatti és felszíni természeti és kultúrtörténeti látnivalóit, a másodikon a Hortobágyi Nemzeti Park értékeit, a harmadikon pedig Heves megye hat természetvédelmi területét (Szőlőskei ökológiai kutatóbázis, Kerecsendi erdő, Erdőtelki Arborétum és Égerláp, Kápolnai emlékhelyek és a Verpeléti várhegy) ismerték meg a résztvevők autóbuszos tanulmányút keretében.


Közben április 25-én délután a Környezettudományi Tudományos Diákkör házi konferenciáján 6 előadó (Kiss Katalin, Roffa Hajnalka, Kántor Mónika, Soós Gábor, Ruzsányi Zsolt, Gál Martin) számolt be eddigi tudományos eredményeiről. Első helyezést ért el Kiss Katalin, másodikat Soós Gábor, harmadikat pedig Roffa Hajnalka. A zsűri mindhármojuk indulását javasolta a legközelebbi OTDK-n. Április 26-án a Diplomázók Fórumával folytatódott a program, amelyen 11 végzős környezettan BSc. szakos hallgató mutatta be előadás formájában szakdolgozatának legfontosabb eredményeit. A programsorozatot Dr. Kárász Imre „Na, milyen volt Afrika!” című előadása zárta a Felnémeti Civil Házban.