Sikeres Főiskolai Környezetvédelmi Napok

A Környezettudományi Tanszék és a Tűzliliom Egyesület 2010. április 16-21. között 15. alkalommal szervezte meg a Főiskolai Környezetvédelmi Napok programsorozatot. A rendezvényt pénteken Dr. Kárász Imre tanszékvezető nyitotta meg, majd a D épület folyosóját betöltő hallgatói poszter-kiállításra hívta fel a megnyitó népes közönségének a figyelmét. A kiállítás a környezettan szakos hallgatók részére meghirdetett Természeti és kultúrtörténeti értékeink című pályázatra készült 18 posztert mutatja be és június közepéig tekinthető meg.

 



 

Pénteken a Diplomázók Fórumával folytatódott a program, amelyen 15 végzős környezettan BSc. szakos hallgató mutatta be előadás formájában szakdolgozatának legfontosabb eredményeit. Délután a Környezettudományi Tudományos Diákkör házi konferenciáján 3 előadó (Ruzsányi Zsolt II. évfolyamos, Boza Orsolya I. évfolyamos környezettan szakos és Győri Ágnes I. évfolyam hulladékgazdálkodási technológus szakos) számolt be eddigi tudományos eredményeiről. Első helyezést ért el Győri Ágnes, másodikat Ruzsányi Zsolt, harmadikat pedig Boza Orsolya. A zsűri mindhármójuk indulását javasolta a legközelebbi OTDK-n.

 



 

Szombaton 18. alkalommal került sor a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny Heves megyei döntőjére is, amelyen megyénk 10 iskolájának 30 ötödik és hatodik osztályos tanulója vett részt. A versenyt Dr. Kárász Imre a verseny Heves megyei koordinátora nyitotta meg, majd az írásbeli forduló következett. Ennek idejét a kísérőtanárok az aktuális környezeti nevelési kérdések megbeszélésével töltötték.  Egy bőséges szendvics szünet után a résztvevők Misik Tamás tanársegéd vezetésével a Gárdonyi–kert és Múzeum kincseivel ismerkedtek meg. Az 5. osztályosok kategóriájában Kispál Luca (Óhatvani Óvoda és Általános Iskola, Hatvan, felkészítő tanár: Gyárfásné Kovács Mariann) bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el Lassú Norbert (HVNOI Körzeti Általános Tagiskola, Heves, felkészítő tanár: Petneházy Lászlóné). Harmadik lett Visontai Zsófia (Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Eger; felkészítő tanár: Szigili Gyula).

A 6. osztályosok versenyét Gecse Alexandra (ÁMK, Besenyőtelek; felkészítő tanár: Bozsik Mária) nyerte. A második legjobb teljesítményt Kovács Dorottya (Óhatvani Óvoda és Általános Iskola, Hatvan, felkészítő tanár: Gyárfásné Kovács Mariann) nyújtotta. Harmadik Sánta Bertold (Kálváriaparti Általános Iskola, Gyöngyös, felkészítő tanár: Boda Andrásné). Mindkét korosztály első helyezettje képviseli megyénket a 2010. május 21-23. között Mezőtúron sorra kerülő országos döntőn.

 



 

Hétfőn az Aggteleki Nemzeti Park felszín alatti és felszíni természeti és kultúrtörténeti látnivalóit, kedden a Hortobágyi Nemzeti Park értékeit, szerdán pedig Heves megye hat természetvédelmi területét (Szőlőskei ökológiai kutatóbázis, Kerecsendi erdő, Erdőtelki Arborétum és Égerláp, Kápolnai emlékhelyek és a Verpeléti várhegy) ismerték meg a résztvevők autóbuszos tanulmányút keretében.

 




A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a Galériában.